Maquette van de laat-Romeinse vesting

In 1992 heeft de Maastrichtenaar Ferry Schiffeleers een maquette van de Romeinse vesting gemaakt. Die geeft in een schaal van 1:200 weer hoe Maastricht er in de vierde eeuw uit moet hebben gezien. De maquette is te zien op de 4de verdieping van Centre Céramique.

  • Tijdens archeologische opgravingen in de jaren tachtig kwamen in het Stokstraatkwartier Romeinse restanten naar boven. Het inspireerde Ferry Schiffeleers om een maquette te maken van Romeins Maastricht. Met dat idee klopte hij in 1991 aan bij de archeologische dienst van de gemeente. Hij wilde in die reconstructie ook de resultaten meenemen van de duikcampagnes naar de Romeinse brug over de Maas.

    Conservator Wim Dijkman adviseerde hem om op de laat-Romeinse periode te focussen. De laat-Romeinse vesting was vrij betrouwbaar te reconstrueren. Die kon het middelpunt van de maquette worden. En zo gebeurde het. Zes maanden lang besteedde Ferry Schiffeleers elk vrij uur aan het vergaren van informatie en het vervaardigen van onderdelen van de maquette. Het werd een indrukwekkende prestatie.

Weetje

Het bouwen van de miniatuurvesting vergde een enorme inspanning. Ferry Schiffeleers wist het bij de oplevering zeker: dit was zijn eerste en tevens laatste maquette!

  • De brug in deze maquette is gebaseerd op waarnemingen van duikers. In de jaren zestig en negentig deden zij onder water onderzoek naar de brug over de Maas. Ook heeft Ferry Schiffeleers goed gekeken naar maquettes van laat-Romeinse bruggen die in het Duitse Keulen en Trier zijn gemaakt.

    De opgegraven gebouwen staan op de westelijke Maasoever: een graanopslagplaats, badgebouwen en paardenstallen. Andere constructies, zoals een voorganger van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, enkele stenen gebouwen en militaire kampementen zijn in de maquette hypothetisch voorgesteld.

  • In de vroege middeleeuwen - de vijfde tot de tiende eeuw - heeft de laat-Romeinse versterking nog min of meer gefunctioneerd. In historische teksten uit 854 en 908 komen we namelijk de termen secus municipium Treiectum en Traiectum castrum tegen. Daarmee wordt de laat-Romeinse vesting bedoeld.

    Niets van deze vesting is boven het maaiveld bewaard gebleven. Restanten ervan zijn nog te zien in de pandtuin van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, in het souterrain van een winkel aan de Havenstraat en in de  museumkelder onder hotel Derlon.