In de pandtuin van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek is oud Romeins metselmerk te bezichtigen. Het gaat om een deel van een toren en een stuk vestingmuur. Deze overblijfselen werd ruim honderd jaar geleden aangetroffen tijdens werkzaamheden aan het kerkgebouw.
-
In 1910 werden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan een kloostergang van de basiliek. Daarbij werd oud metselwerk aangetroffen. Het bleken restanten van een Romeinse toren en een stuk muur van de Romeinse vesting. Het fundament van deze toren heeft een diameter van 6,14 meter. De muur van de toren is 1,38 meter dik.
Vanaf de toren loopt in noordelijke richting een muur die ruim anderhalve meter breed is. Deze loopt eerst een stukje door in de kloostergang en verdwijnt dan over een lengte van zo’n vijftien meter. In 1924 werd aan de noordzijde van de kloostergang nog een klein stuk muur ontdekt.
De muur aan de zuidkant van de toren is ook bijna anderhalve meter breed. Die loopt door in zuidoostelijke richting dwars door de later gebouwde Onze Lieve Vrouwe Basiliek.
Auteur Centre Céramique
Weetje
In het Duitse Köln-Deutz en Mainz zijn vergelijkbare Romeinse bouwconstructies ontdekt. Mede daardoor wisten archeologen al snel dat de Maastrichtse muurresten en torens onderdeel waren van de laat-Romeinse versterking.
-
Archeologen ontdekten in 1921, ten zuiden van de kerk, de fundering van de zuidwestelijke Romeinse hoektoren. Dit waren houten palen. Die dienden in het drassige terrein waarschijnlijk als fundament. Op die plek werd namelijk een rivierarm van de Jeker als natuurlijke gracht benut.
Auteur: Centre Céramique