Wyck: militaire aanwezigheid in de Tachtigjarige Oorlog

Rondom Centre Céramique zijn sporen te vinden van de Tachtigjarige Oorlog. Met belijning op de Avenue Céramique is aangegeven waar vroeger het Parmabastion lag. Ook verwijzen straatnamen naar deze periode.

 • Het Parmabastion ontstond in 1598 toen het rondeel Bloemendaal (een lage, ronde toren met een kanon) werd uitgebouwd. Dat was bedoeld om de stad beter te kunnen verdedigen. Een bastion was dan ook het verdedigingswerk van een vesting of een fort. Dit bastion werd vernoemd naar de Spaanse landvoogd van Parma. Hij was een vertegenwoordiger van de Spaanse koning in de Nederlanden. Vanaf de eerste etage van Centre Céramique is te zien waar het Parmabastion heeft gelegen.

  Straatnamen als Ruiterij, Hoge Barakken en Lage Barakken verwijzen naar een oefenterrein en naar kazernes van het garnizoen (een groep soldaten). Die werden hier rond 1600 gebouwd.

   

  * Bastion of bolwerk – een uitspringend verdedigingswerk van aarde of steen, dat deel uitmaakt van een vesting of een fort.

  *Landvoogd – de vertegenwoordiger van de Spaanse koning in de Nederlanden.

  *Rondeel – een lage, ronde toren waarop een kanon geplaatst kon worden.

  *Garnizoen – een onbepaald aantal soldaten dat op een specifieke plaats is gestationeerd om die plaats te bewaken. De soldaten waren meestal huurlingen en konden overal vandaan komen

  Alexander Farnese, hertog van Parma
  Hertog van Parma
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.