De Maastrichtse notaris Wijnand Kicken zal ongetwijfeld rode oortjes hebben gekregen toen op 7 april 1751 twee bewoonsters van de Sint Antoniusstraat (sinds de renovatie van het Boschstraatkwartier Sint Teunisstraat geheten) zich meldden op zijn kantoor om verslag te doen van bijzondere gebeurtenissen in hun straat.
-
Die twee dames waren Mechteld Booms, weduwe van Joseph Willems, en Joanna Booms, weduwe van Geurd Cuijpers. Mogelijk waren zij gezusters. Zij schoven aan bij de notaris om een getuigenis af te leggen over hun overbuurvrouw Maria Kelleners. Zij hadden namelijk met hun eigen ogen gezien dat Maria een bordeel dreef ("openbaer hoer huijs houd"), en dat zij "hoeren" bij zich in huis laat wonen. Het was blijkbaar een populaire gelegenheid, want volgens Mechteld en Joanna kwamen dag en nacht soldaten en "hoerevoogden" (hoerenlopers) een bezoekje brengen. Ook wisten Mechteld en Joanna te vertellen dat Maria zich continue "droncken suijpt in brandewijn en genever", en een zeer "ongebonden en goddeloos leven voert".
-
Mechteld en Joanna wisten de notaris zelfs te vertellen over een recent voorval waarbij Maria Kelleners zich met "drie andere hoeren" in een rijtuig ("carosse") naar Smeermaas had laten brengen, alwaar Maria zich "sat en vol gedroncken" had. Zij was toen blijkbaar zo dronken dat zij zich door haar "hoere cameraetjen" in het rijtuig had moeten laten tillen om terug naar Maastricht te kunnen rijden. Terugkomende in de Sint Antoniusstraat werd Maria door de kinderen en het volk in de straat uitgescholden voor "hoer", en werden ook andere woorden geschreeuwd die zo erg waren dat Mechteld en Joanna ze niet durven te herhalen.
Mechteld en Joanna maakten zich veel zorgen om deze situatie, te meer omdat zij de zus van Maria, de eerzame Agnes Kelleners, persoonlijk kenden. De situatie in de Sint Antoniusstraat duurde nu al zeker een jaar, en Maria Kelleners hield zich bovendien al een tijdje op met een soldaat. Door hun getuigenverklaring probeerden zij te bereiken dat Maria Kelleners haar familie niet tot grote schande zou kunnen brengen.
-
Hoe het verder afliep met Maria Kelleners, de "hoer" in de Sint Antoniusstraat, zal uit nader onderzoek moeten blijken. Wel is ontdekt dat op 29 april 1753 een zekere Maria Kelleners in de Sint Catharinakerk (een voormalige kapel die op de Boschstraat lag, dus niet ver van de Sint Antoniusstraat) trouwde met een zekere Joannes Dirix. Of dit dezelfde Maria Kelleners is is vooralsnog niet bekend.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Limburg, 20.241 (Notarissen ter standplaats Maastricht), inventarisnummer 3146 (minuten notaris W. Kicken 1746-1751)
Auteur: Stefan Vrancken