Maastrichter Brugstraat: Mestreechter Geis

Mestreechter Geis in brons, door Mari Andriessen, 1962

  • Carnaval (ofwel: vastelaovend) is een feest dat bij uitstek bij Maastricht hoort. De typische volksgeest, de 'Mestreechter geis', is nauw verbonden met dit volksfeest. Heel wat kunstwerken in de stad zijn hieraan gewijd.

  • Vastelaovend wordt in Maastricht al eeuwenlang gevierd. In 1135 werd al melding gemaakt van een feest waarin een Blauwe Schuit in een optocht werd voortgetrokken. Ook tegenwoordig trekt in de dagen voor vastelaovend een Blauwe Schuit door Zuid-Limburg. In de negentiende eeuw namen enkele Maastrichtse burgers het initiatief om het bijna doodgebloede volksfeest nieuw leven in te blazen. Dit begon in 1839 met de oprichting van de Momus. Deze vereniging organiseerde optochten en bals, en startte de traditie van het ‘inschieten van de vastelaovend’. Andere verenigingen hebben dit later overgenomen.

     

    De 'Mestreechter geis' verwijst eigenlijk naar een personage uit de Maastrichtse volksopera 'Drei Mestreechtenere nao de maon' van Lou Maas. Later is dat het symbool van de typische Maastrichtse volksgeest geworden. Een volksgeest die onlosmakelijk verbonden is met het carnavalsfeest.