Kleine Gracht: van Maastricht naar de Rode Zee

Op 16 december 1835 om 10 uur in de ochtend stond de 29-jarige meesterleidekker Joannes Petrus Ketelslager voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de stad Maastricht, samen met een tweetal getuigen: de 35-jarige metselaar Leonardus Jongen en de 24-jarige looiersknecht Pieter Bollen. Hij kwam aangifte doen van het feit dat zijn echtgenote Maria Catharina Herbot twee uur daarvoor in hun woning op de Kleine Gracht was bevallen van een dochter die de namen Maria Hubertina Agnes kreeg.

  • De boreling zou op een tragische wijze aan haar leven komen: op 24 april 1875 zou Maria Hubertina Agnes Ketelslager op 39-jarige leeftijd overlijden aan longtering (tuberculose), terwijl zij zich als passagier bevond op het stoomschip "Holland". Op het moment van haar overlijden voer het schip op de Rode Zee, de langgerekte binnenzee tussen Afrika en AziĆ«. Volgens het scheepsjournaal had de overledene gewoond in Batavia, de hoofdstad van Nederlands-IndiĆ« (tegenwoordig Jakarta geheten).

    Was zij onderweg naar haar vaderland? Het scheepsjournaal vermeldt "gehuwd geweest met Joseph Kind".

    Betekent dit dat zij gescheiden was van Joseph Kind, en dat zij om die reden Batavia had verlaten?

  • Joseph Kind was in ieder geval nog in leven op het moment van overlijden van Maria Hubertina Agnes Ketelslager. Op 26 september 1879 overleed namelijk te Meerssen de 9-jarige Maria Theresia Frederica Kind, dochter van Joseph Kind, koopman in Batavia, en wijlen Maria Hubertina Agnes Ketelslager. Was dit meisje ook met het stoomschip "Holland" meegevaren vanuit Batavia, en was haar vader achtergebleven? Haar overlijdensakte maakt melding van het feit dat zij te Batavia geboren was. Mogelijk woonde zij te Meerssen bij haar oudoom, de 57-jarige Jan Hendrik Herbot (broer van haar oma), gepensioneerd militair.

    Deze deed namelijk aangifte van haar overlijden.

     

    Bron: Burgerlijke stand gemeente Maastricht