Centre Céramique

Centre Céramique is het culturele hart van Maastricht. Er is een moderne bibliotheek met een leuke jeugdafdeling, koffiebar en lounge gedeelte. Aangevuld met vaste en wisselende presentaties over de geschiedenis van Maastricht, fotografie en beeldcultuur én met Muziekschool Kumulus.

 • Het gebouw heeft acht verdiepingen waarvan er zes toegankelijk zijn voor het publiek. In het souterrain bevindt zich Muziekschool Kumulus en in de hal zijn tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken zoals de jaarlijkse World Press Photo tentoonstelling. De eerste verdieping is ingericht met een koffiebar en leesplekken. De bibliotheek is gevestigd op de verdiepingen 2, 3 en 4.

  Op de derde en vierde verdieping zijn ook museale presentaties te zien. Op de derde verdieping staat het keramische verleden van de stad centraal met serviesgoed van de Mosa, Societe Ceramique en Sphinx. Op de vierde verdieping is de geschiedenis van de stad in vogelvlucht te zien, vanaf de prehistorie tot de 18de eeuw. Met prachtige, archeologische topobjecten uit de gemeentelijke collecties, aangevuld met kostbare boeken vanaf de 16de eeuw.

  CC1
  cc2
 • De Stadsbibliotheek Maastricht gaat al terug tot het jaar 1662. In 1971 fuseerde deze met de Openbare Bibliotheek en vanaf 1977 werd de gezamelijke collectie ondergebracht in de Nieuwenhofstraat, de huidige locatie van de Universiteitsbibliotheek Maastricht.

  Na de ontmanteling van de aardewerkfabriek Société Céramique kreeg de bibliotheek een nieuwe plek in Centre Céramique in 1999. Het moderne gebouw is ontworpen door architekt Jo Coenen.

  Van 2019 tot en met 2021 werd het gehele gebouw opnieuw ingericht en verder gemoderniseerd.

 • Centre Céramique is één organisatie samen met het Natuurhistorisch Museum Maastricht en het centrum voor kunsteducatie Kumulus. De bibliotheek heeft twee servicepunten in Heer en Malpertuis. Zowel het aantal bezoekers als het aantal uitleningen van de bibliotheek is de laatste jaren sterk gedaald. Het aantal bezoekers van tentoonstellingen stijgt daarentegen. Om die reden is het gebouw in 2020-2021 heringericht, waarbij op de derde en vierde verdieping extra tentoonstellingsruimtes zijn ontstaan.

cc4
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.