Wolwaag

De Wolwaag dateert uit 1721. Het pand speelde een essentiële rol in de lakenhandel van de stad. De monumentale voorgevel heeft een poort met twee ramen en de wapens van de prinsbisschop van Luik en de Staten Generaal. Het pand loopt achter door tot aan het plein zelf. Daar bevindt zich een tweede ingang.

  • De Wolwaag is tegenwoordig een restaurant, maar speelde ooit een belangrijke rol in de lakenhandel. Hier werd het laken gekeurd, gewogen en mogelijk ook verhandeld. Het pand nam de rol over van de Lakenhal op de Markt, die rond 1655 plaats moest maken voor het nieuwe stadhuis. Toen de Lakenhal werd gesloopt, viel de keuze op de in verval geraakte Sint-Vincentiuskapel aan het begin van de Bredestraat. Het pand werd in 1721 grootschalig hersteld of opnieuw gebouwd, dat is niet helemaal duidelijk. De Wolwaag bleef in gebruik tot het begin van de Franse bezetting in 1794. Toen werd de ambachtsstructuur van de stad afgeschaft.

Weetje

In de kapconstructie bevindt zich nog steeds een moerbalk, met daaraan een ankerijzer. Daar werd de ijzeren waag aan opgehangen.

Gevelsteen Wolwaag
Gevelsteen Wolwaag
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.