Romeinse brug: gedenksteen

Op de Stenenwal is een gedenksteen ingemetseld. Die markeert waar in de Romeinse tijd de brug begon op de oever van Wyck. De steen is aangebracht op dezelfde hoogte als de zuil met een Romeinse leeuw aan de overkant.

 

  • De westelijke Maasoever lag in de Romeinse tijd zo'n 80 meter verderop naar het westen. Dat is gebleken bij opgravingen. Waarschijnlijk lag ook de oostelijke Maasoever meer naar het westen. De resten daarvan zijn weggegraven bij het uitdiepen van de vaargeul in de jaren zestig. Toch kunnen we ook dat herleiden uit archeologisch onderzoek.

    Zo werden in de Rechtstraat restanten van de Romeinse weg richting Meerssen ontdekt. Haaks daarop zijn Romeinse gebouwsporen opgegraven. Dat betekent dat de Romeinse brug enkele tientallen meters verderop moet hebben gelegen.

Weetje

De inscriptie in de steen is in het Latijn opgesteld. Vrij vertaald betekent de tekst: Het onverdroten graven, bracht aan 't licht een brug door de Romeinen ooit gesticht. Zijn resten, opgehaald uit 't duister licht, staan hier te schitteren in herboren licht.