Onze-Lieve-Vrouwebasiliek: Sterre der Zee

In een kapel naast de Onze Lieve Vrouwe Basiliek staat een vijftiende-eeuws beeld van Maria, ofwel: de Sterre der Zee.

 • Volgens de legende kreeg Maria deze naam van een adellijk echtpaar dat tijdens een zeereis in een storm terechtkwam en Maria aanriep om gespaard te blijven. Veel gelovigen steken in deze kapel een kaars op voor steun of troost.

   

 • Wekelijks wordt nog de ‘bidweg van Maria’ gelopen. Katholieke gelovigen volgen dan, de rozenkrans biddend, een route door de stad om de heilige maagd te eren. Rondom deze bidweg doen veel verhalen de ronde. Ze zijn gebaseerd op de legende dat de Sterre der Zee een keer tot leven is gekomen. Zo zou een Franse soldaat voetstappen in de sneeuw hebben gevolgd die uitkwamen bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Daar zag hij het beeld van Maria, met voeten die nog nat waren van de sneeuw. Volgens een andere legende wees Maria de paters Franciscanen de weg naar hun nieuwe klooster toen zij uit hun ballingschap terugkeerden.

  In de straten waar Maria volgens de legende zou hebben gelopen, is een beeld van haar geplaatst: Cortenstraat, Witmakersstraat, Kapoenstraat, Lenculenstraat, Bouillonstraat, Papenstraat, Bredestraat en Onze Lieve Vrouweplein.

  Sterre der Zee
  Sterre der Zee
 • 15 augustus is de dag van Maria Hemelvaart (in het Maastrichts: Sint Merie). Dan wordt de kroedwusj gezegend in de kerk. Kroedwusj zijn bosjes kruiden die mensen thuis in de schouw hingen om het huis te beschermen tegen onheil. Bij hevig onweer stopten ze ook kroedwusj in de kachel.

 • Volgens het volksgeloof zou je niet kunnen sterven op de dag dat je Sint-Christoffel had gezien. In veel kerken werd zijn beeld dan ook bij de ingang geplaatst, zodat gelovigen er snel een blik op konden werpen. Ook in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek staat bij de ingang een beeld van de heilige Christoffel. De Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffenswert (circa 1500) beeldde hem af met Cucifas, het kleine mannetje in de boomstam. Cucifas loodste Christoffel met zijn licht een rivier over.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.