Huis Pyls

Huis Pyls ligt naast het Spaans Gouvernement. Dit herenhuis werd in 1905 gebouwd voor rechter Alfred Pyls. Hij was de zoon van oud-burgemeester Willem Hubert Pyls. Tegenwoordig is het een notariskantoor en een woning.

  • Deze plek op het Vrijthof werd waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen bewoond. Een aantal huizen in de buurt, mogelijk ook dit pand, was oorspronkelijk een kanunnikenhuis. Medio negentiende eeuw woonde hier de weduwe van Jan Karel Derij, geboren Lamberts. Later kocht Willem Hubert Pyls haar pand. Hij was de burgemeester van Maastricht van 1861 tot 1867 en van 1873 tot 1900. Het Vrijthof was toen bij uitstek de plek waar Maastrichtse notabelen woonden. Na zijn dood in 1903 erfde zoon Alfred het huis. Hij liet het door de Luikse architect S. Rémont verbouwen tot deze huidige vorm.

    Het huis bestaat uit drie bouwlagen en een zolder. De onderste laag is een kelder, die iets boven het maaiveld uitkomt. Op de eerste verdieping is een van de ramen uitgebouwd als erker. Het interieur is rijk gedecoreerd. Het perceel loopt door tot aan de Papenstraat aan de achterzijde. Daar bevindt zich een koetspoort.

    Burgemeester Pyls 1870
    Pijls, Willem Hubert. Geboren 28-februari-1819, overleden 06-februari-1903.
CAPTCHA
1 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.