Hotel Du Casque

Het pand aan het Vrijthof 52 dateert uit 1931. Op de plek van dit voormalige hotel-restaurant Du Casque, stond eerder een herberg. De oudste berichten hierover dateren uit 1439. In de Middeleeuwen was dit al een ideale plek om te overnachten. Het Vrijthof trok toen al tientallen duizenden bezoekers voor evenementen als de Heiligdomsvaart.

 • Het pand dat er nu staat, is in 1931 ontworpen door architect J. Boterenbrood. Waarschijnlijk heeft hij twee bestaande panden samengevoegd in opdracht van brouwerij Heineken. Het complex loopt achter hotel Dominicain en cafĂ© Naovenant door tot in de Helmstraat.

  Het pand is gebouwd met Franse kalksteen De gevel aan het Vrijthof telt vier bouwlagen met een lijstgevel en een asymmetrische indeling. De eerste verdieping heeft een groot balkon. De derde verdieping ligt iets terug. Het dak heeft twee dakkapellen. Op de voorgevel staan de wapens van Nederland en prins Hendrik. Onder de erker aan de rechterkant is een goudkleurige helm bevestigd. Op een oude foto (jaar onbekend) is te zien dat deze helm koperkleurig is.

  De gevel aan de Helmstraatgevel telt vijf bouwlagen en heeft een vergelijkbare indeling. De begane grond heeft links de ingang, en rechts de toegang tot een garage. Het interieur heeft nog enkele elementen in art deco.

  foto van de gevel van het huidige Hotel Du Casque
  Voorgevel van het huidige markante pand
 • Op deze plek stond in de Middeleeuwen al een herberg. Niet verwonderlijk, omdat op en rond het Vrijthof toen al grote evenementen plaatsvonden. Een daarvan was de Heiligdomsvaart vanuit de Sint-Servaaskerk. Die trok tientallen duizenden bezoekers en pelgrims naar de stad. In oude documenten komen we dit pand tegen als herberg De Helm. De oudste vermelding is van 1439. De herberg was toen van de familie Van Otegraven. Waarschijnlijk logeerde hier de prins-bisschop van Luik als hij de stad bezocht.

  Tot in de negentiende eeuw was het huidige pand gesplitst in drie delen. Alleen het linkerdeel was herberg. Lodewijk Hoeberecht was de herbergier daarvan. Daarnaast woonden een rentenier en een koopvrouw, later een banketbakker. Rond 1900 werden de laatste twee panden samengevoegd. Oscar Kayser was toen de uitbater. Hij verving de oude naam In den Helm door het deftigere Du Casque.

  afbeelding van een oude reclameprent van Hotel Du Casque
  Oude advertentie voor het hotel

Weetje

In de Romeinse tijd lag dit pand aan het Vrijhof langs de belangrijke weg naar Tongeren.

CAPTCHA
4 + 13 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.