Hotel Derlon: de Romeinse vestingpoort

Onder Hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein ligt een schat aan Romeinse restanten. Archeologen ontdekten deze in 1983 tijdens opgravingen. Ze vonden hier een deel van een toegangspoort van de Romeinse vesting. Ook troffen ze een acht meter lange vestingmuur aan.

  • De restanten die de archeologen vonden, waren delen van de westelijke poort. Deze was rechthoekig: waarschijnlijk 9 meter breed, 10 meter hoog, met een doorgang van 3 meter. Het was een van de twee toegangspoorten tot de vesting. Opvallend zijn de verschillende steensoorten die erin zijn verwerkt. Dit lijken zogenoemde 'spolia': hergebruikte stenen van afgebroken gebouwen.

    De oostelijke toegangspoort is nooit teruggevonden. Toch kunnen we die reconstrueren. Dat kan op basis van het symmetrisch grondplan van de vesting en de teruggevonden torens en stukken muur.

  • De toegangspoorten en de vesting werden waarschijnlijk in het jaar 333 gebouwd. Dat weten we dankzij onderzoek aan de houten funderingspalen onder de vesting. Hoe lang de poort in gebruik was, is moeilijker te zeggen. Waarschijnlijk bepaalde het gehele fort tot in de tiende eeuw het straatbeeld. Bij de bouw van het Middeleeuws westwerk - de hoge massieve muur - van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek werden in ieder geval grote, grijze stenen gebruikt. Die waren mogelijk afkomstig van de gesloopte Romeinse vestingtorens.

  • Wilt u de Romeinse restanten in de kelder van Hotel Derlon (gratis) bezichtigen, dan kan dat. Overlegt u wel eerst even met het hotelpersoneel. Als u naar de kelder afdaalt, loopt u als het ware dwars door de Romeinse muur van de vesting. Vervolgens komt u in de eetzaal van het hotel. Aan de linkerzijde ziet u een deel van de toegangspoort. Centraal in de kelderruimte zijn de overblijfselen van een Romeins heiligdom geconserveerd.

Weetje

Op de plek van Hotel Derlon stond tot in de negentiende eeuw de Sint Nicolaaskerk. De Romeinse overblijfselen die nu in de kelder van het hotel liggen, lagen eerder eeuwenlang verborgen onder het koor van deze kerk.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.