Dominicain: café-restaurant

Dominicain is de naam van het voormalige café-restaurant op de hoek van het Vrijthof en de Helmstraat. Het pand is gebouwd in 1929 als hotel-restaurant. Het werd vernoemd naar het Dominicanenklooster dat vroeger aan de andere kant van de straat lag.

  • Dit hoekpand is gebouwd in 1929 in opdracht van brouwerij d’Oranjeboom uit Rotterdam. Het ontwerp is van het Rotterdams architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok. Het deel dat aan het Vrijthof ligt, is smal. Het deel aan de Helmstraat is veel langer en bestaat uit verschillende bouwblokken. Opvallend is de schuine erkerpartij op de hoek. De gevel is onregelmatig verdeeld en onderbroken met balkons, sierlijsten en topgeveltjes.

  • Eeuwen geleden was deze plek al een prominente locatie in de stad. Het lag gunstig op de hoek van het Vrijthof en vlakbij het Dominicanenklooster. In het midden van de negentiende eeuw is het terrein in bezit van logementhouder Jan Joseph Bonjour. Dat betekent dat het toen al een horecafunctie had.

    Sinds de Romeinse tijd liep hier een belangrijke verbindingsweg. De noordzijde van het Vrijthof werd in de Middeleeuwen een van de toplocaties in de stad. Het plein was goed bereikbaar bij grote evenementen, zoals de Heiligdomsvaart en auto en motorsport wedstrijden.

    Autorit Amsterdam-Maastricht. Controlepost bij Hotel café restaurant "Dominicain" in 1932
    Auto- en motorsport. Autorit Amsterdam-Maastricht. Controlepost bij Hotel café restaurant "Dominicain".1932 Bron RHCL

Weetje

Tegenwoordig heeft dit pand nog steeds een horecafunctie. Ook zijn er kantoren in gevestigd.

CAPTCHA
10 + 9 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.