De cultuurhistorie van Maastricht in Centre Céramique

Sinds 2021 is Centre Céramique vernieuwd met meer aandacht voor ons cultureel erfgoed én vooral de geschiedenis van de stad Maastricht. 

 

Op de 3de etage staat het industriële en keramische verleden van Maastricht centraal. Hier zie je drie  vitrines van de fabrieken Sphinx, Société Céramique en Mosa. Aangevuld met twee vitrines over de export van Maastrichts keramiek én 7000jaar keramiek in Maastricht in vogelvlucht. In een speciale belevingscabine is een werkplaats van Sphinx nagemaakt met informatie over het productieproces en kinderarbeid.

 

Op de 4de etage is de voorgeschiedenis van de stad zichtbaar: van de prehistorie tot de 18de eeuw. Met een grote vitrine met Romeinse objecten en een maquette van het romeinse fort. Aangevuld met een vitrine met Frankische objecten  en twee cabines over de Franken en de tweeherigheid.

Als afsluiter de grote maquette van Maastricht in de 18de eeuw.

 

Behalve het bekijken van vele  cultuurhistorische topobjecten, zoals oude boeken en archeologische voorwerpen,  kun je in Centre Céramique ook luisteren naar de verhalen van  onze geschiedenis. 

 

Deze audioverhalen zijn ook hier te beluisteren, als voorbereiding op een bezoek of  om met nieuwe informatie de stad te ontdekken.

De 3de verdieping:

het industriële en keramische verleden van Maastricht.

 

Luister hieronder naar de verhalen van Sjengske en Liza, 2 kinderen die te werk waren gesteld in de Maastrichtse keramiekfabriek Sphinx in de 19de eeuw.

De 4de verdieping:

Van de prehistorie tot de 18de eeuw.

Klik hieronder om meer te horen over Romeins Maastricht, het bijzondere verhaal van de Franken Bobo en Itta, de uitzonderlijke Tweeherigheid in de middeleeuwen en Maastricht in de 18de eeuw.

Luister hieronder naar 4 thema's die verder ingaan op de maquette van Romeinse Maastricht.

De Frankische periode was een bloeiperiode voor de stad Maastricht. De rijkdom van deze 6de en 7de eeuw is zichtbaar in de kostbare objecten die de mensen meenamen in hun graf. Zoals de franken Bobo en Itta, wiens resten te bewonderen zijn in Centre Céramique.

De tweeherigheid van Maastricht was een uitzonderlijke situatie. Gedurende de periode van 1204 tot 1794 werd de stad bestuurd door twee heren:  de katholieke bisschop van Luik en de protestantse hertog van Brabant. Luister hieronder naar hun eigen versies in  4 themaverhalen.

Het pronkstuk op de 4de verdieping is de maquette van Maastricht in de 18de eeuw. Luister hieronder naar verhalen uit deze turbulente tijd.

Met dank aan Kickstart Cultuurfonds