Sint Pieter: van Maastricht naar Dresden

Op 14 oktober 1815 stond de 24-jarige tuinier Arnoldus Jongen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de (toenmalige) gemeente Sint Pieter om zich in de echt te laten verbinden met zijn verloofde, de tien maanden oudere Maria Catharina Henket.

  • Bruidegom en bruid waren beiden geboortig van Sint Pieter: Arnoldus Jongen had in 1791 het levenslicht gezien als zoon van Servaas Jongen en Maria Gertrudis Moermans, terwijl de bruid in 1790 ter wereld was gekomen als dochter van Arnoldus Henket en Maria Ida Blanckers.

    Ruim twee jaar voor genoemde huwelijksvoltrekking (1815) stond de toen nog 21-jarige Arnoldus Jongen op het slagveld bij de Duitse stad Dresden (de hoofdstad van Saksen) waar hij deelnam aan de Slag bij Dresden (26-27 augustus 1813).

    Arnoldus was één van de vele dienstplichtige soldaten van keizer Napoleon I. Nadat Frankrijk in 1795 onder meer de Zuidelijke Nederlanden en het Prinsbisdom Luik annexeerden ging Sint Pieter als onderdeel van het 'Département de la Meuse-Inférieure' onderdeel uitmaken van de Franse Republiek (vanaf 1804 het Franse Keizerrijk), en werden alle Sint Pieternaren Franse onderdanen.

  • Op 8 mei 1813 zou de 1m66 grote Arnoldus Jongen (hij had kastanjebruine haren en blauwe ogen), zijn intrede doen in het Franse leger in het "4e régiment de voltigeurs de la Garde impériale". Een voltigeur was in de Napoleontische periode een zogenaamde 'lichte' infanterist, eerder klein van gestalte en een goede schutter. De voltigeurs werden toegevoegd aan de bataljons infanterie van linie, en ingezet om voor de linie te avanceren en de bevelvoerders van de vijand uit te schakelen.

  • Tijdens de zogenaamde Zesde Coalitieoorlog (maart 1813-mei 1814) vond op 26-27 augustus 1813 de Slag bij Dresden plaats tussen Frankrijk en de geallieerde legers van de tsaar van Rusland, de keizer van Oostenrijk en de koning van Pruisen. De slag zou een grote overwinning voor Napoleon worden, maar Arnoldus Jongen raakte op 27 augustus gewond en werd als ‘Franse’ soldaat krijgsgevangene gemaakt door de geallieerden. Hij zou vervolgens in een militair hospitaal verblijven. Vooralsnog is niet bekend wat zich verder zou afspelen tussen 27 augustus 1813 en de thuiskomst van Arnoldus. In april 1814 zou het keizerrijk van Napoleon genadeloos ten onder gaan. Of Arnoldus toen al veilig terug was in zijn geboortedorp Sint Pieter zal uit nader onderzoek moeten blijken. Arnoldus Jongen zou in ieder geval een voor die tijd zeer gezegende leeftijd bereiken: op 18 april 1876 blies hij zijn laatste adem uit in zijn geboortedorp Sint Pieter, 84 jaar oud. Hij was toen al meer dan twaalf jaar weduwnaar.

    Bronnen:

    Burgerlijke stand gemeente Sint Pieter

    Militaire stamboeken, aanwezig bij de Service historique de la Défense, Vincennes (Frankrijk)

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.