St Amorsplein

Isabella Wijckmans, de 'lustige Witwe' op het Sint Amorsplein

Op 4 januari 1812 bevalt Isabella Wijckmans in haar woning aan het Sint Amorsplein van een zoon. Haar echtgenoot Hendrik Adriaens is negen maanden en twee weken eerder overleden. De autoriteiten geloven daarom niet hij dit kind heeft verwekt. De jongen krijgt geen familierechten van vaders kant en krijgt de achternaam Wijckmans.

 • Het Sint Amorsplein heette vroeger de Moesmarkt of Oude Moesmarkt. Pas in 1911 kreeg het plein de huidige naam. Isabella Wijckmans (geboren in 1779 in Amby) woonde hier toen ze in 1812 het leven schonk aan een zoon. Maastricht was toen nog een Franse stad in het keizerrijk van Napoleon I.

  Negen maanden en twee weken eerder was Isabella's echtgenoot overleden. Dat was de 42-jarige bierbrouwersknecht Hendrik Adriaens. Zij bleef achter met een jong kind én een kind op komst. Die kreeg na de geboorte de naam de Hendrik, vernoemd naar haar echtgenoot. Hiermee wilde ze de indruk wekken dat hij hem had verwekt. Dat zou het kind een wettige status geven. De autoriteiten geloofden er echter niets van. Daarom kreeg de kleine Hendrik geen betrekking met de overleden echtgenoot van zijn moeder. Hij ging door het leven als Hendrik Wijckmans.

 • Of de kleine Hendrik een zoon was van Hendrik Adriaens is onbekend. Maar het was niet waarschijnlijk. De jonge weduwe Isabella Wijckmans was herbergierster. Al snel na het overlijden van haar echtgenoot liet zij zich troosten door een van haar gasten. En een maand na de geboorte van zoon Hendrik trouwde ze alweer. Met deze echtgenoot, de 29-jarige slagersknecht Pieter Vaessen, kreeg ze ook kinderen. Zo zou ze uiteindelijk kinderen hebben van drie verschillende mannen.

 • Zoon Hendrik Wijckmans trouwde met Anna Barbara Rameckers. Samen zorgden zij voor een uitgebreid nageslacht Wijckmans.

  Isabella, de 'lustige Witwe', verhuisde van het Sint Amorsplein naar de Wolfstraat. In 1847 werd ze ziek overgebracht het ziekenhuis Calvariënberg in de Abtstraat. Daar overleed ze op 9 april op 68-jarige leeftijd

  Bron: Burgerlijke stand gemeente Maastricht.

  Auteur: Stefan Vrancken

   

5 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.