Boschtraat

Anna Catharina Kerens, de bruid van een Franse soldaat

In 1795 werd Maastricht ingelijfd bij de Franse Republiek. Het bracht veel Franse soldaten en ambtenaren naar de stad. Die maakten indruk op de Maastrichtse meisjes. Zo ook de kanonnier Pierre Jacob. Hij werd verliefd op de Maastrichtse Anna Catharina Kerens. Ze trouwden en kregen een tweeling.

 • In september 1794 arriveerde een Franse legermacht met 35.000 manschappen in Maastricht. Na een beleg van 45 dagen gaf de stad zich over. Een klein jaar later werd Maastricht ingelijfd bij de Franse Republiek. Het werd de hoofdstad van het Département de la Meuse-Inférieure.

  Veel Franse soldaten en ambtenaren woonden vanaf dat moment in de stad. Eén van hen was de kanonnier Pierre Jacob, geboren in Département de la Moselle. Hij ontmoette hier Anna Catharina Kerens, geboren in 1767 als dochter van Andreas Gijsbertus Kerens en Anna Ernst. Ze werden verliefd en op 15 maart 1796 trouwden ze. Dat gebeurde bij de burgerlijke stand van Maastricht, een nieuw instituut dat de Franse Republiek had ingevoerd.

 • Op 27 december 1800 schonk Anna Catharina het leven aan een tweeling: Joseph Antoine en Pierre Etienne. Ze kwamen ter wereld in hun woning in de Boschstraat. Vader Pierre Jacob was op dat moment in Italië. Daar vocht hij in het Franse leger als sergeant bij de zevende compagnie van het eerste regiment onbereden artillerie. Een van de kinderen, Joseph Antoine, overleed 11 dagen na de geboorte. Vader Pierre Jacob overleed ruim drie jaar later, op 1 mei 1804. Dat gebeurde in de Noord-Franse stad Douai, ver weg van zijn vrouw en zoon.

   

  De andere zoon, Pierre Etienne, ging verder door het leven als Petrus Stephanus Jacob. In 1829 trouwde hij met de Maastrichtse Catharina Lahaye. En samen zouden zij voor nageslacht zorgen.

  De jonge weduwe Anna Catharina stapte een jaar later opnieuw in het huwelijksbootje. Ze werd verliefd op Nicolas Simon Martin, ook een Fransman. Op 31 augustus 1853 overleed zij op 86-jarige leeftijd. Zij woonde op dat moment in het Lang Grachtje.

  Bron: Burgerlijke stand gemeente Maastricht.

   

3 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.