Vaandel van de Staar onthullend

Auteur(s): Lambert Miessen

 In 2008 is het 125 jaar geleden dat 'De Staar' werd opgericht. Een kwart eeuw geleden schreef historica Ingrid Evers een zeer lezenswaardig boek ter gelegenheid van het eeuwfeest van het fameuze Maastrichtse mannenkoor. Daarin is een afbeelding opgenomen van het oudste vaandel van De Staar. Het is een stijlvol vaandel, waarop het Maastrichtse stadswapen prijkt in handen van de stadsengel. De auteur vermeldt bij de foto: 'Vaandel uit het oprichtingsjaar 1883, in 1904 vervangen'. Het is niet bekend wie dit vaandel heeft vervaardigd. Het was - tot voor kort - ook de vraag of De Staar voortgekomen is uit het uit 1879 stammende koor 'Polyhymnia'.

Doortje Lucassen, zelfstandig textielrestaurator en gespecialiseerd in de restauratie van vaandels en vlaggen, is te hulp geroepen om een mogelijke restauratie van het vaandel te beoordelen. Haar onderzoek was interessant voor de vraag naar de oorsprong van De Staar. Bij een uitgebreide inspectie van het vaandel en het losmaken van de houder werd tot ieders grote verrassing aan de binnenzijde van het dubbel gevoerde vaandel een bijzondere tekst aangetroffen: "SOCI√čTEIT POLYHYMNIA MAASTRICHT 1879"

 Het goudbrokaat en de versierselen zijn kennelijk van dit oudere (1879) vaandel verwijderd en gebruikt voor de versiering van de voorzijde van het vaandel (1883) van De Staar. De foto toont aan dat de oorspronkelijk tekst en guirlandes duidelijk bewaard gebleven zijn. Dat betekent dat de zangvereniging Polyhymnia, al bij de oprichting in 1879, een kostbaar vaandel heeft laten vervaardigen. Het betekent ook dat de zangers van dit enkele jaren later opgeheven koor het fraaie vaandel hebben meegenomen, toen ze in 1883 een nieuw koor oprichten, namelijk De Staar. De rijke stof van het vaandel van Polyhymnia is dus gewoon 'gekeerd', toen de Staar bij de oprichting een eigen vaandel daarvan liet maken. De attributen werden bij die gelegenheid gewoon hergebruikt. Voor de geschiedenis van De Staar is dit natuurlijk geweldig nieuws.

Foto 1: Zangvereniging Mastrichter Staar 1883
Foto 2: Societeit Polyhymnia Maastricht 1879

Terug naar het verhalenoverzicht