Provincie Maastricht, Hoofdstad Maastricht

Auteur(s): Jac van den Boogard
Redactie: Jac van den Boogard

 In de familie, gevormd door de Nederlandse provincies, is de plaats van de provincie Limburg die van een nakomertje. Waar andere provincies van ons land al vele eeuwen geleden een bestuurlijke eenheid vormden, was dat in Limburg absoluut niet het geval. In het gebied dat nu met de naam Limburg wordt aangeduid, begon zich pas na 1794 iets als een bestuurseenheid te ontwikkelen, dus in de tijd dat Maastricht werd veroverd door de legers van de Franse Republiek. Vervolgens werden stukje bij beetje alle steden en dorpen die nu tezamen de provincie Limburg uit maken door de Fransen ingepalmd en aan de Franse Republiek toegevoegd.

In 1815 bij het vertrek van de Fransen werden de Zuidelijke Nederlanden (ongeveer het gebied van het huidige Belgiƫ) en de Noordelijke Nederlanden na circa tweehonderd jaar scheiding samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en Willem I werd de eerste koning van dat nieuwe koninkrijk. Het koninkrijk werd in provincies ingedeeld.
Een van die provincies, waarvan het grondgebied min of meer overeen kwam met een van de Franse departementen, zou de naam dragen: provincie Maastricht, precies zoals bijvoorbeeld ook de provincies Utrecht en Groningen zelf de naam voeren van hun provinciale hoofdstad.

Het was koning Willem I zelf die dat ongedaan maakte en de naam van de nieuwe provincie wilde veranderen in 'Limburg'. Op de foto is een archiefstuk te zien uit het Nationaal Archief in Den Haag, waarop men kan zien hoe de opmerkeing van de koning in de marge genoteerd staat. De naam Limburg moest in ere worden hersteld ter herinnering aan dat oude middeleeuwse hertogdom dat veel verder naar het zuiden had gelegen, rondom het plaatsje Limbourg aan de Vesdre in het Franstalig deel van het huidige Belgiƫ. De vernoeming van een hele provincie naar hun oude stad aan de Maas ging aan de Maastrichtenaren voorbij !

Maar met het grondgebied van de door koning Willem I geschapen provincie Limburg heeft de naam 'Limburg' helemaal niets van doen. gehad.

Provincie Maastricht met als hoofdstad Maastricht klinkt niet slecht... het was wellicht ook logischer geweest.

Terug naar het verhalenoverzicht