Favoriete foto

Auteur(s): Wim van Helden

Deze foto is mijn favoriete nostalgische foto van Maastricht. De foto is, zover ik weet, genomen in 1954 (een jaar voor de fatale torenbrand) vanaf het dak van de toenmalige lagere school/ annex kleuterschool naast het klooster van de Zusters onder de bogen. Ik meen dat dit de Carolus Borromeusschool was, maar dat weet ik niet meer zeker.

De fotograaf was een oudoom van mij, Jos Weijnen, die toentertijd een fotozaak in Maastricht had, maar dat is al lang verleden tijd. Ik ben in 1947 in Maastricht geboren en woonde in de St.Nicolaasstraat. In 1956 zijn mijn ouders vanwege een promotie van mijn vader verhuisd naar Tegelen, wat ik gevoelsmatig nu nog diep in mijn hart betreur, maar ja ik was toen pas 9 jaar!

De torenbrand van toen staat nu nog op mijn netvlies. Ik zat op de lagere school en wij gingen (toen nog!) met de klas naar het badhuis in de Jekerstraat. Net toen wij binnen waren en weer naar buiten moesten gaan, stortte de toren in.

Tot jaren daarna vroeg ik mijn ouders, als ze terugkwamen van een bezoekje aan Maastricht: zijn ze alweer begonnen met de toren op te bouwen? Tot mijn teleurstelling was het antwoord altijd negatief en dat is altijd zo gebleven, totdat ik bij toeval op Radio Zuid (nu L1) in een reportage hoorde dat de resterende stomp van de midddentoren ook afgebroken zou worden tijdens de restauratie van de St.Servaas.

Als ik in Maastricht ben, loop ik altijd even naar het Vrijthof en werp een blik op die lege plek aan de westzijde van de St.Servaas met de nostalgische gedachte: daar heeft ie ooit gestaan.


Terug naar het verhalenoverzicht